Η σημαία της ήταν ένας μεγάλος λευκός σταυρός που χώριζε στα τέσσερα τη μπλε επιφάνεια. Δηλαδή όπως η ελληνική, αλλά με μία διαφορά: το πάνω αριστερό τμήμα της ήταν κόκκινο και στο κέντρο του είχε ένα αστέρι......
Την 1η Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 98 χρόνια, σχεδόν ένας αιώνας, από τη μέρα που στα 1913, ως αποτέλεσμα των Βαλκανικών Πολέμων, εκείνο το αστέρι έπαψε να υπάρχει: έπειτα από σκληρότατους και πολύμορφους αγώνες δεκαετιών, η Κρητική Πολιτεία ενώθηκε, τελικά οριστικά και αμετάκλητα με την Ελλάδα με τη Συνθήκη του Λονδίνου του Μαΐου εκείνου του έτους.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η Κρήτη δεν είναι μόνον ένα από τα βαθύτερα αρχέγονα κύτταρα της Ελλάδας και του ελληνισμού, ούτε απλώς η μήτρα μερικών από τους πιο σημαντικούς Ελληνες που χάραξαν για πάντα την ιστορία αυτού του τόπου και του λαού του, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ή τον Νίκο Καζαντζάκη, μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη. Η ιστορία της, ο πολιτισμός της, το φρόνημά της, βρίσκονται στην πρωτοπορία της κληρονομιάς του ελληνισμού. Άλλωστε, πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι οι Κρήτες μαχητές βρέθηκαν στην πρωτοπορία των μεγάλων εθνικών αγώνων και διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε όλα τα μέτωπα αυτού του τόπου στις πιο δύσκολες ώρες της εθνικής του ολοκλήρωσης.
Πέραν όλων αυτών και πολλών άλλων, η Κρήτη βρίσκεται, σήμερα όσο ποτέ, και στο επίκεντρο του ελληνικού μέλλοντος. Αποτελεί ίσως το γεωπολιτικά και οικονομικά σημαντικότερο τμήμα του ελληνικού χερσαίου και υδάτινου χώρου – αυτό φάνηκε σε όλες τις περιόδους διεθνών συγκρούσεων από τα χρόνια του Ανατολικού Ζητήματος και των Βαλκανικών Πολέμων, μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Μεσανατολικό στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Η γεωπολιτική της σημασία είναι απαράμιλλη: το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι ακόμα και ο πόλεμος στη Λιβύη στηρίχθηκε καθ' ολοκληρία σε αυτήν.
Ο ρόλος της Κρήτης στη διεθνή σημασία και την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και στην υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων είναι μοναδικός και αναντικατάστατος.
Οσο για την οικονομική συμβολή της, πέρα απ’ όσα ήδη προσφέρει σε αυτό τον τόπο, καθίσταται τώρα και το επίκεντρο μιας ενεργειακής δυνατότητας που είναι σε θέση να αλλάξει για πάντα τη μοίρα της Ελλάδας, που περνά τις πιο δύσκολες στιγμές της.
Όμως, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η χώρα δεν έχει επιτύχει να αξιοποιήσει ούτε μικρό μέρος από τις δυνατότητες αυτής της περήφανης γης. Σήμερα, ακριβώς λόγω της κρίσης και λόγω των ταυτόχρονων διεθνών ανακατατάξεων, η Κρήτη αποτελεί κομβικό και καθοριστικό στοιχείο για το μέλλον της, το πότε και το πώς θα το πράξει. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή, είναι ραγδαίες. Η σημασία της Κρήτης σε όλες αυτές τις εξελίξεις, τη φέρνει άμεσα και πολλαπλά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Δεν πρόκειται λοιπόν απλώς για ένα κομμάτι εθνικού εδάφους που παρέχει τεράστιο πλεονέκτημα στην Ελλάδα. Πρόκειται και πάλι για το τελευταίο κομμάτι γης του δυτικού κόσμου πριν από μιας αχανούς έκτασης και σημασίας ζώνη στην οποία θα «παιχτεί» μια ευρύτατη διεθνής νέα ισορροπία, η οποία αυτή την ώρα γεννιέται. Για ολόκληρη τη Δύση, με ό,τι αυτό σημαίνει στις μέρες μας, η Κρήτη είναι σήμερα, όπως άλλωστε και η Κύπρος, ένας από τους στρατηγικότερους τόπους. Και ακριβώς με αυτό τον τρόπο έγινε κομμάτι της Ελλάδας: ως ζωτικό τμήμα μιας χώρας που πάλεψε για την εθνική ολοκλήρωσή της στα πλαίσια του δυτικού κόσμου, ταυτίζοντας τα συμφέροντά της με τα δικά του προς κοινό όφελος, κάτι που όχι μόνον δεν έπαψε ποτέ να ισχύει, αλλά που, σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ισορροπίας.
Ολη η ιστορία της Κρήτης σφραγίστηκε από αυτό της το ρόλο, όπως άλλωστε και της Ελλάδας, που πάντα κέρδιζε όταν τον εκπλήρωνε και πάντα έχανε όταν τον αποστρεφόταν.
Κι αυτό, μοιάζει σα να μην το έχουμε ακόμα και τώρα επαρκώς αντιληφθεί.
Γι' αυτό και η σημερινή ημέρα, της μνήμης της Ενωσης, θα έπρεπε να θυμίσει σε όλους τι αγώνες έγιναν και τι ανταγωνισμοί υπήρξαν ανάμεσα όχι μόνον στις χώρες της περιοχής, αλλά και στους πιο ισχυρούς της γης μέχρι η Κρήτη να λάβει τη φυσική της θέση στην καρδιά της Ελλάδας.
Στην Κρήτη και στις δυνατότητές της μπορεί, αν το θελήσει, να αναζητήσει η Ελλάδα κάποιες από τις πιο στέρεες και άμεσες απαντήσεις για τα βασανιστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και για το σήμερα και για το μέλλον.
Γεώργιος Π. Μαλούχος / / από το ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου