Έχουν περάσει τρεις μέρες και η Συγγρού σφυρίζει αδιάφορα! Σφίγει ο κλοιός γύρω από την Συγγρού για τα δομημένα!
Το σκάνδαλο των ομολόγων περιτρυγυρίζει τον Αντώνη Σαμαρά. ο Δημήτρης Καπράνος έχει διατελέσει πρόεδρος στο ταμείο δημοσιογράφων και δημοσιογράφος της εφημερίδας "Δημοκρατία" (του Σαμαρά)......
Από την προεδρία του ΤΣΠΕΑΘ σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού! Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του ταμείου των δημοσιογράφων Δημήτρη Καπράνο, ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά την πολύωρη απολογία του για την πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων, κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα.
Εις βάρος του έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες για απάτη, απιστία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, καθώς από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών προέκυψαν καταθέσεις του σε ελβετική τράπεζα ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι κατηγορίες αφορούν το "αμαρτωλό" δομημένο ομόλογο των 130 εκατομμυρίων ευρώ, που αγόρασε το Ταμείο το 2006 από την εταιρεία Τρωύλος, υπό την προεδρία του Δ. Καπράνου, επενδύοντας σε αυτό περίπου το 20% των αποθεματικών του.
Δέκα ημέρες μετά την αγορά, φίλος του Δ. Καπράνου και πρώην πρόεδρος κρατικού νοσοκομείου εμφανίστηκε ως αποδέκτης ποσού ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζα της Γενεύης, ενώ το πρόσωπο που κατέθεσε τα χρήματα φέρεται να είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες της Τρωύλος. Στη συνέχεια, ο φίλος του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζεται να καταθέτει 1.887.000 σε τρεις λογαριασμούς του Δ. Καπράνου.
Η κρίσιμη συνεδρίαση
Η απόφαση για την αγορά του ομόλογου ελήφθη σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ στις 28 Ιουνίου 2006 με αμφισβητούμενες διαδικασίες. Σε αυτήν συμμετείχαν ο πρόεδρος, η Άρτεμις Θεολογή, ο τότε διευθυντής Ι. Παπαδάκης, οι οποίοι και είχαν δικαίωμα ψήφου, ο εκπρόσωπος των εκδοτών Γ. Αϊδίνης, η Μαρία Καρατζά και ο νομικός σύμβουλους Σπ. Σαρρής.
Δεν συμμετείχαν ωστόσο εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων, παρά τη σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό του ΤΣΠΕΑΘ, και τελικά η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, παρά τις εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για ομόλογο "υψηλού ρίσκου".
Σημειώνεται ότι ο Δ. Καπράνος ισχυρίστηκε στον ανακριτή ότι το ομόλογο αγοράστηκε 130 εκατομμύρια ευρώ και πωλήθηκε για 133 εκατομμύρια, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, την εποχή που αγοράστηκε, η πραγματική του αξία δεν ξεπερνούσε τα 90 εκατομμύρια.
Είπε επίσης ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του προέρχονται από την πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Ο ίδιος ισχυρίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι επρόκειτο να λάβει διευθυντική θέση σε εκδοτικό συγκρότημα, το οποίο θα χρηματοδοτούσε ένας από τους συνιδιοκτήτες της Τρωύλος και θα οργάνωνε ο φίλος του (ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου) για λογαριασμό και άλλων επιχειρηματιών.
Ο Δ. Καπράνος, μόλις του ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό όπου παρέμεινε φρουρούμενος για μερικές ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ είναι ο πέμπτος που κρίνεται προφυλακιστέος για το σκάνδαλο των ομολόγων. Είχαν προηγηθεί ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Τσουράκης και οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής Ακρόπολις Θοδ. και Σοφ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης, που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.
Πηγή: Αυγή
Read more: περιοδικόΜε αφορμή τη σύλληψη του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρη Καπράνου για το σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου, η ΕΣΗΕΑ ζητάει πλήρη διαλεύκανση για τα δομημένα ομόλογα και τιμωρία όποιων εμπλέκονται και υπενθυμίζει: "Ούτε ένα ευρώ στον τζόγο".
* Οι δημοσιογράφοι απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων, που συνιστά καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΠΕΑΘ και των ταμείων γενικότερα. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται, αλλά και σε κάθε πολιτικό ή οικονομικό «κέντρο» που συμμετείχε σε αυτή την απαράδεκτη επιχείρηση.
* Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την προστασία και την εγγύηση των σημερινών αποθεματικών των ταμείων από τους κινδύνους του «κουρέματος».
* Η διαχείριση των οικονομικών των ταμείων είναι ιερή υπόθεση και απαιτεί απόλυτη διαφάνεια και εντιμότητα. Η δικαιοσύνη πρέπει να τιμωρήσει όποιον εμπλέκεται με ατασθαλίες εις βάρος της αποταμίευσης των ασφαλισμένων.
Σημειώνεται ότι το ΤΣΠΕΑΘ εξόφλησε εγκαίρως το "δομημένο ομόλογο" εντόκως, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου