Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Επερώτηση στην Περιφέρεια Κρήτης για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του νησιού

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη κατέθεσε σήμερα (06-04-11) ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μάχη για την Κρήτη» κ. Δημήτρης Γιαννουλάκης....
 
Ο κ. Γιαννουλάκης ζητά ενημέρωση για σειρά θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα και σχετίζονται με την περιφέρεια σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί ταυτόχρονα και στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
 
Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά περισσότερες διευκρινήσεις για τα έργα που κινδυνεύουν με απένταξη καθώς σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη υπάρχουν έργα που παρουσιάζουν μηδενική απορρόφηση, τονίζοντας ότι κρίνετε σκόπιμο σε αυτή τη φάση- και πριν την επίσημη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τη γενική γραμματεία αποκεντρωμένης διοίκησης προς την περιφέρεια Κρήτης - να παραχωρηθούν πλήρη τα στοιχεία προκειμένου όλα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και οι πολίτες να έχουν μια πλήρη εικόνα για να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί στη συνέχεια.
 
Εκτός από τα θέματα της ανάπτυξης και των έργων υποδομής που αναλυτικά αναφέρονται στην επερώτηση, ο κ. Γιαννουλάκης θέτει και το θέμα των επαφών που πρόσφατα είχε ο περιφερειάρχης Κρήτης με τα στελέχη της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων ζητώντας να διευκρινιστούν οι προθέσεις του κ. Αρναουτάκη αλλά και για το ποιες είναι οι προοπτικές ενδεχόμενης συνεργασίας.

Για το περιεχόμενο της επερώτησης δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου με το βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας –Ηράκλειου, στην οδό Αρκολέοντος 17.

Ειδικότερα, οι πολίτες της Κρήτης ζητούν την ενημέρωση και τη δέσμευση για την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής:

1. Φράγμα Αποσελέμη:
Κατά τα φαινόμενα είναι θέμα χρόνου η διακοπή όλων των εργασιών στο φράγμα του Αποσελέμη, καθώς οι χρηματοδοτήσεις έχουν σταματήσει, ενώ δεν διαφαίνεται πρόθεση και δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου για τη συνέχισή του, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί ήδη το 85% των εργασιών για το
φράγμα και κατά 50%-60% οι σωλήνες άρδευσης και το υδραγωγείο.

2. Φράγμα Φανερωμένης:
Το Φράγμα της Φανερωμένης αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, αφού θα μπορούσε να αρδεύει ολόκληρο τον κάμπο της Μεσσαράς. Παρά το γεγονός όμως ότι η περιοχή ταλανίζεται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,
από τη λειψυδρία και παρά το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ολοκλήρωση των βασικών εργασιών του φράγματος, η καθυστέρηση στην κατασκευή των επιμέρους δικτύων έχει αφήσει ανεκμετάλλευτο ένα τόσο ζωτικής σημασίας έργο.


3. Φράγμα Πλακιώτισσας:
Η κατασκευή του φράγματος της Πλακιώτισσας στη Μεσσαρά του νομού Ηρακλείου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο νότο του νομού. Ωστόσο, με διακοπή των εργασιών στο υπό κατασκευή φράγμα της Πλακιώτισσας, απειλούν οι 600 δικαιούχοι αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις που έχουν συντελεστεί στην περιοχή, οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αν και η παρακατάθεση έχει  γίνει από το 2006. Η σημαντική καθυστέρηση του έργου θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την κατασκευή του.

4. Φράγμα Πλατύ ποταμού:
Ανολοκλήρωτη παραμένει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο μελέτη που στοχεύει στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση των νερών της λεκάνης του Πλατύ και αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του νομού Ρεθύμνου για τα επόμενα χρόνια, αλλά και γενικότερα της Κρήτης, αφού η λειτουργία του, εκτός από την άρδευση 45.000 στερεμάτων εντός του Νομού Ρεθύμνης, θα ενισχύσει με το πλεονάζον υδατικό δυναμικό και τον υδροφορέα της Μεσσαράς με προφανείς αναπτυξιακές επιπτώσεις στο αγροτικό παραγωγικό δυναμικό της Κρήτης.

5. Φράγμα Βαλσαμιώτη:
Αναγκαία η ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Βαλσαμιώτη στο ν. Χανίων μετά του αγωγού προσαγωγής νερού από τις πηγές Μεσκλών και του αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα στο αντλιοστάσιο Πατελαρίου. Υπενθυμίζεται πως το φράγμα Βαλσαμιώτη είναι ένα έργο το οποίο είχε κριθεί αναγκαίο την περίοδο 1990-93 καθώς η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Κ. Μητσοτάκη είχε επισημάνει αυτό, που τώρα όλοι θεωρούν ως απόλυτη ανάγκη. Την εξοικονόμηση και αποταμίευση των νερών που χύνονται στην θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λειψυδρίας. Η αρχική μελέτη είχε εκπονηθεί από τον ΟΑΔΥΚ το 1993 αλλά λόγω των παλινωδιών των μετέπειτα κυβερνήσεων στο θέμα της χρηματοδότησης, τελικά χρειάστηκε μια ολόκληρη 20ετία για να υλοποιηθεί.

6. Δρόμος Ηράκλειο - Μεσσαρά:
Υπάρχει σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό υλοποίησης του έργου, ώστε τίθεται εν αμφιβόλλω η ολοκλήρωση του οδικού άξονα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και η παράδοσή του εντός του 2011 όπως είχε προβλεφτεί.

7. ΒΟΑΚ:
Η αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης υλοποιείται με πολύ βραδείς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά συμβαίνουν ατυχήματα και χάνονται ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, εμπαίζοντας στην ουσία τους πολίτες της Κρήτης, η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσφατα για μία ακόμη
φορά τη δημιουργία της «Κρήτη Α.Ε.», χωρίς να δώσει καμία επιπλέον σαφή πληροφορία για το ρόλο και την αποστολή της, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τη στελέχωση της.

8. Αεροδρόμιο Καστελίου:
Παρόλο που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές η δημοπράτησή του, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί εκ μέρους της κυβέρνησης δεσμευτικό πλάνο και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του. Ωστόσο, φορείς της τοπικής κοινωνίας υποστηρίζουν ότι οι μελέτες για την κατασκευή του έργου δεν λαμβάνουν υπόψη τους την περιβαλλοντική, την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη, ενώ διατυπώνοντας τις ενστάσεις τους σημειώνουν ότι το οικονομικό μοντέλο βιωσιμότητας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Πεδιάδος βασίζεται καθαρά σε υποθέσεις.

9. Αεροδρόμιο Σητείας:
Παρά την αναγκαιότητα της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου για την περιοχή της Σητείας και του Νομού Λασιθίου κατ’ επέκταση, ένα χρόνο μετά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου δεν έχει βρεθεί λύση για να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο απαιτείται για  την
αποπεράτωση του συγκεκριμένου αεροδρομίου».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου